چگونگى درک تعامل انسان با خدا، مىتواند تلقى و تعریف خاصى را از سایر آموزههاى ادیان ارایه دهد . آموزههاى اخلاقى و تشریعى ادیان، در پرتو این تصویر معنا پیدا مىکند و اگر این تصویر تفاوت کند، این تلقى از آموزهها نیز تغییر مىکند . براى مثال، اگر شریعت، رابطه خدا با انسان و رابطه عبد و مولا درست است و یا رابطه حاکم با محکومین خود، چنین تعریف مىشود «مجموعهاى از قوانین که توسط حاکم وضع مىشوند» ، (4) در حالى که اگر تعامل خدا و آدمیان، رابطه پدر و فرزند و یا آموزگار با شاگردانش تصویر شود، آنگاه شریعت چنین تعریف مىشود: تعلیمى پدرانه براى سعادت آدمى . (5) درنگ در این دو تعریف، ما را به این نکته رهنمون مىشود که تفاوت میان تعریف اول و دوم به اندازه تفاوت میان خداى حاکم و خداى پدر است و به هر اندازه خداى حاکم با خداى پدر در تفاوت است، تعریف نخستبا تعریف دوم در تفاوت است . به همین دلیل، در نگاه اول شریعت از تمامى آمیزههاى عاطفى و احساسى که در تعریف دوم نهفته است، بىبهره است و روشن است که آدمى هر کدام از این دو تصویر را داشته باشد، رفتار متفاوتى در مقام دینورزى و التزام به شریعتخواهد داشتبدین جهتبرآنیم تا در این نوشته به اختصار، به خدا و رابطهاش با انسان در عهد قدیم بپردازیم :
در عهد عتیق، خداوند خدایى استیگانه: «ترا خدایان دیگرى غیر از من نباشد» . (6) فرمان این خداى یگانه مبنى بر اینکه و هشدارهاى پىدرپى در این مورد و تاکید بر اینکه او خدایى غیور است، (8) به طور ضمنى مىرساند که آن خدایان به اندازه خداى حقیقى از واقعیتبهره داشتهاند . بر این اساس باید گفت اگرچه عهد عتیق بر خدایى یگانه تاکید دارد، ولى این یکتایى انتخابى است; یعنى بنىاسرائیل ناگزیرند که یهوه را از میان دیگر خدایان انتخاب کنند، ولى به هیچ وجه از نظر مفهومى بر یگانگى و یکتایى خدا رهنمون نمىشوند . (9)
در عهد عتیق براى این خداى یگانه منتخب، اوصافى ذکر شدهاند; اوصافى چون خالق: «در ابتدا آسمان و زمین را آفرید» ، (10) مهربان و رئوف «که یهوه خدایى رحیم و رئوف است» (11) ، آمرزشگر «آمرزنده خطا و عصیان» (12) ، جاودانه و بىپایان «آنها فانى شوند و لیکن تو باقى هستى» (13) و دیگر اوصاف که شمارشان کم نیست . اما از آنجا که به دنبال تصویر ارتباط خدا و انسان در عهد قدیم هستیم، این مطلب را با همه ارزشش وامىنهیم و به موضوع اصلىمان مىپردازیم; موضوعى که مىکوشد تا به این پرسش پاسخ بگوید که با همه این اوصاف خدا در عهد عتیق، این کتاب مبلغ چگونه تعاملى میان خدا و بنده است و خداى عهد عتیق شایسته چگونه تعاملى از طرف آدمیان است؟
منبع : فصلنامه هفت آسمان / مهراب صادقنیا
-------------------------------------------
4) نک: Oxford - Advanced/ Law و نیز Judaica/ Law و نیز بستانى، دایرة المعارف بستانى، ج 10، شرع
5. Catechism of the Catholic/128/P/568.
6) خروج: 20: 3 7) خروج: 20: 5 8) همان: 20: 5
9) پارکز، خدایان و آدمیان، ترجمه: محمد بقایى، ص 100
10) پیدایش: 1: 1 11) خروج: 33: 6 12) همان: 7
13) مزامیر: 102: 26